روتاری ولو یا شیر دوار آرد

روتاری ولو یا شیر دوار آرد

روتاری ولو یا شیر دوار کارخانه آرد
021-66791775

0910-66791775

روتاری ولو یا همان شیر دوار نوعی دریچه کنترل کننده است که با کنترل میزان بار خروجی نسبت به بار ورودی حجم استاندارد در مخازن را کنترل می کند. روتاری ولو به نامهایی مانند شیر دوار، روتاری ایرلاک ، شیر صنعتی روتاری و باریز نیم نامیده می شود. روتاری ولو برای راه اندازی هر صنعت بزرگی مانند مخازن و سیلوها در صنایع غذایی، دارویی، معادن، صنایع خوراک دام و کشاورزی کاربرد فراوانی دارد.

در فرآیند انتقال مواد، گاهی نیاز است میزان مواد خروجی خط لوله را کنترل کنیم. این کار توسط شیر دوار انجام ‌می‌شود. شیر دوار برای انتقال مواد سیال؛ و جامدات دانه ای و پودری، مناسب است.این شیرهای بارریز، دریچه‌ای ‌مکانیکی هستند. مهندسان می‌توانند با انجام محاسبات میزان خروجی مواد را تنظیم کنند.در این مطلب به معرفی خصوصیات و انواع و کاربرد روتاری ولو می پردازیم. سپس مختصری در باره نحوه عملکرد آن بعنوان روتاری فیدر، ایرلاک و شیر در سیستم توضیح می‌دهیم. با کاربرد هریک از اجزاء آن آشنا می‌شویم. و در آخر به این می‌پردازیم که هنگام خرید روتاری ولو باید به چه نکاتی توجه کنیم.

روتاری ولوها یا شیرهای دوار که از انواع شیر آلات صنعتی به شمار می رود به نام‌هایی مثل روتاری ایرلاک یا روتاری فیدر یا بارریز نیز شناخته می‌شوند، در اصل دریچه‌هایی هستند که جریان مواد دانه‌ای یا پودر را اندازه گیری و کنترل می‌کنند. مواد از طریق یک قیف به شیر وارد می شوند و خروج آنها توسط شیر کنترل می شود. از آنجا که شیرهای دوار با جریان هوا کار می‌کنند، فشار مواد ورودی در هنگام خروج افت نمی‌کند و این موضوع باعث می شود سرعت مواد افزایش پیدا نکند و به تسمه نقاله یا خود مواد صدمه‌ای وارد نشود.

روتاری ولو
روتاری ولو چه‌طور کار می کند؟

در هنگام تولید محصولات، نیاز است تا مقدار مشخصی مواد به صورت گسسته برروی تسمه نقاله ریخته شوند. شیر گردان، این مواد را از ورودی دریافت می‌کند و با چرخش پره‌های تیغه، مقدار منظمی مواد را روی نقاله انتقال می‌دهد. در شکاف بین هر دو پره، مقدار مشخصی مواد از ورودی دریافت می‌شود که این میزان با تنظیم سرعت چرخش موتور تعیین می‌شود.

برای کنترل حجم مواد، ابتدا حجم مورد نیاز را در فرمول قرار داده و دور موتور مناسب را پیدا می‌کنند:

حجم کل در دقیقه = حجم هر پیمانه × تعداد پیمانه‌ها × دور در دقیقهRPM گردش موتور

وزن مواد جابجا شده در یک ساعت = حجم در دقیقه × ۶۰ × چگالی وزنی

عملکرد بعنوان روتاری فیدر: کنترل میزان مواد خروجی و ورودی را براساس حجم.

عملکرد به عنوان ایرلاک یا قفل هوا: بین قیف، مخزن، خط انتقال یا هر منطقه‌ای با فشارهای متغیر، مثل یک قفل کننده عمل می‌کند، ولی همچنان به مواد اجازه عبور می‌دهد.
اجزای روتاری ولو

به طور کلی روتاری ولو اجزای بسیار متنوعی و پیچیده‌ای دارد مانند شکل زیر:

اجزای روتاری ولو

اما در مجموع چهار جز‌ء اصلی دارد؛ که در زیر اینجا با این اجزا آشنا می‌شویم:

محفظه یا سیلندر: اصلی ترین جزء روتاری ولو همین بدنه است. از آنجا که مواد در داخل این شیر، مدتی نگهداری می‌شوند تا زمان ریخته شدنشان روی تسمه نقاله فرا برسد، جنس بدنه خیلی اهمیت دارد. بنابر این از فولاد ضد زنگ و یا کروم سخت شده ساخته می‌شود تا دربرابر محصولات ساینده مقاومت لازم را داشته باشد.

تیغه پره‌های تیغه به یک شافت متصل می‌شوند. و این شافت به گیربکس متصل می‌شود و توسط آن در محل خودش نگه داشته می‌شود. چرخش تیغه نیز به‌وسیله همین سیستم کنترل می‌شود.

گیر بکس یا چرخ دهنده: که به شافت تیغه متصل می‌شود و باعث می‌شود چرخش تیغه با کمترین انحراف انجام شود. وظیفه چرخ دنده این است که سرعت تیغه را کنترل کند . گیربکس بیرون از صفحه خارجی به شیر گردان متصل می‌شود. گیربکس‌های مرغوب توسط کارخانه طوری طراحی می‌شوند که در معرض گرد و غبار و گرمای محیط کارخانه، آسیب نبینند. همچنین برای اینکه طول عمر بیشتری داشته باشند؛ توسط سازنده روتاری ولو روغنکاری می‌شوند.

موتور: به گیر بکس متصل میشود و به تیغه قدرت چرخانندگی می‌دهد. در واقع برق دائمی تیغه را موتور تعیین می‌کند. اندازه موتور متناسب با گشتاور مورد نیاز برای چرخاندن شیر با اندازه‌های مختلف است.
انواع مختلف شیر دوار:

شیرهای گردان، انواع بسیار گوناگونی دارند که هر کدام بنابر استفاده‌ای که در صنعت دارد، ویژگی متفاوتی دارد. تفاودر ویژگی روتاری ولوها بخاطر تفاوت در اجزایشان است. دراینجا مختصری دراینباره توضیح می‌دهیم:
نوع مخزن:

مخازنی که دهانه ورودی و خروجی مستقیما روبروی هم و در یک خط قرار دارند، در این مخزن‌ها ورودی و خروجی مواد به‌وسیله تیغه‌ها انجام‌می‌شود. و فضای اضافه ندارند. به همین دلیل کارآیی بیشتری داشته و تقریبا در اکثر صنایع از این نوع مخزن استفاده می‌شود.
مخازنی که دهانه ورودی و خروجی، کمی نسبت به هم انحراف دارند. این زاویه برای کنترل برش محصولات است.. این نوع مخازن برای موادی استفاده می شود که ساختاری شکننده و ظریف دارند، و در فرآیند انتقال نباید شکسته و خراب شوند. مخزن انحرافی فضای بیشتری نیازدارد، و در نتیجه کارآیی کمتری دارد و بیشتر برای موارد خاص استفاده می‌شود.
مخازنی که مواد از یک طرف وارد شیر دوار شده و از طرف دیگر آن مستقیما به کمک دمنده وارد خط لوله می‌شوند. این نوع مخازن برای نقاله‌های بادی استفاده می‌شوند.شیر دوار ایرلاکانواع تیغه: بسته به نوع عملکردی که روتاری دارد انواع بسیار مختلفی از تیغه‌ها داریم مثلا گاهی لازم است برای عبور مواد چسبنده تیغه‌هایی با نشت هوا استفاده شوند. می‌توانید برای مشاوره بیشتر و خرید محصول به این لینک مراجعه کنید.
انواع تیغه‌ها
انتهای باز
انتهای بسته.
تیغه با پره های متناوب
تیغه مارپیچی، تیغه با پره‌های انعطاف پذیر
تیغه‌های پره شعاعی
تیغه کم حجم

تیغه‌ها معمولا ۸ پره دارند. تیغه‌هایی پره‌های تعویض شونده هم گینه خوبی برای صنایع با فرسایش بالا هستند.

تجهیزات موتور: موتور که خارج از روتاری ولو وصل می‌شود، امکان کنترل سرعت چرخش را به روتاری می‌دهد. بنابه کاربرد روتاری، وسایل و تجهیزات کنترل و تنظیم دقیق سرعت اتوماتیک می‌تواد اضافه شود که دیگر نیازی به کنترل دستی سرعت نباشد. موتورهای هیدرولیکی هم برای اصتفاده‌های خاص وجود دارند که گیربکس ندارند. و می‌توانند شیرهای گردان بزرگ‌تری را تامین کنند.روتاری ولو
هنگام خرید شیر دوار روتاری به چه مواردی باید توجه کنیم؟

چندتا از مهمترین نکات برای انتخاب بهترین شیر متناسب با کار شما در زیر آمده است. اگر در این زمینه به راهنمایی‌های بیشتری نیاز داشته باشید می‌توانید از طریق شماره با همکاران ما در پایپ‌مال تماس حاصل نمایید و سوالات خودتان را مطرح کنید.
الزامات مرتبط با عملکرد: برای اینکه تعیین کنید شیر دوار قرار است دقیقا چه کاری در سیستم شما انجام دهد، باید این موارد را محاسبه کنید:
میزان توان مطلوب
چگالی مواد
ضریب جریان مواد
برآورد کارآیی
سرعت کار: سرعت روتور بر توان شیر، اندازه شیر و میزان سایش آن موثر است. درجه بندی سرعت مناسب در نگهداری و طول عمر شیر تاثیر دارد. هرچند معمولا سرعت تیغه‌ها بیش از ۴۰متر در دقیقه نیست، اما این سرعت به نوع تیغه‌ها و مشخصات مواد و… نیز بستگی دارد.
دما و فشار: اگر قرار است شیر روتاری شما در سیستم فشار بالا یا سیستم خلاء کار کند، حتما روتاری ولوی که تهیه می‌کنید برای این شرایط تنظیم شده باشد.

همچنین در اثر اصطکاک تیغه‌ها با بدنه دما از حد تعیین شده بالاتر می‌رود؛ و در نتیجه تیغه ها بیش از حد انتظار گرم می‌شوند. در این شرایط ممکن است انبساط تیغه‌ها باعث شود در سرعت نگهداری و خروج مواد تغییراتی به وجود بیاید. پس بهتر است شیر چرخشی که انتخاب می‌کنید؛ این اثرات دمایی را به طور اتوماتیک در نظر گرفته باشد.
نوع اتصال: شیر با استفاده از چه سیستمی باید به کنترل مواد ورودی و خروجی متصل شود. باتوجه به عملکرد شما، انواع مختلف اتصال دهنده وجود دارد:
فیدرهای قیفی
فیدر های دمنده
لوله کشی ساده
مواد: جنس بدنه روتاری که انتخاب می‌کنید باید با مواد صنعت شما، سازگاری داشته باشد. مثلا اگر مواد مرطوب دارید، باید بدنه‌ای با فولاد ضد زنگ برای آن انتخاب کنید. یا اگر موادی دارید که سایش زیادی ایجاد می‌کنند، از تیغه‌های نوک برنزی استقاده کنید که به تیغه سادگی ساییده نشود.
کاربرد روتاری ولو یا بارریز:

شیرهای دوار تقریبا در تمام صنایعی که از سیستم نقاله بادی استفاده می‌کنند؛ کاربرد دارد. برخی از کاربردهای شیردوار عبارتند از:
صنایع غذایی
فولاد و آهن
فرآوری‌های مواد شیمیایی
صنایع تولید دارو
کشاورزی
خوراک دام
تولید پلاستیک
مواد

شیر دوار به خودی خود یک دستگاه ساده است. ولی تاثیر آن در انتقال مواد جامد به‌خصوص پودری بر روی تسمه نقاله می‌تواند بسیار زیاد باشد. وقتی شیر دوار بعنوان ایرلاک استفاده می‌شود، باید در برابر ساییدگی مقاومت زیادی داشته باشد. پایپینگ‌مال؛ بعنوان یک تامین کننده روتاری ولو شیرهای متنوعی ارایه می‌کند که برای استفاده در تمامی محیط‌های صنعتی کاربرد دارند. چه بخواهید برای سیستم تسمه نقاله بادی استفاده کنید، چه فقط بعنوان تثبیت فشار مستقل، شیرهای ما جوابگوی نیاز شما هستند.